Milujete čaj? Vydejte se za nezapomenutelným čajovým zážítkem na Srí Lanku!
Panenská příroda, dávná historie, písčité pláže, sloni, ale především vynikající ceylonský čaj. To vše jsou neodmyslitelné symboly Srí Lanky. Míříte-li na Srí Lanku a jste-li milovníky čaje, nezapomeňte, že se nacházíte na území čajové velmoci a byl by hřích neponořit se hlouběji do tajů výroby a přípravy čaje. Vždyť každá oblast a jiná nadmořská výška dává čaji odlišnou chuť a vy tak máte při putování nádhernou přírodou, co poznávat.
Druhá největší čajová velmoc světa
Cejlonský čaj - to je pojem, který zná celý svět. Zkrátka čaj a Srí Lanka patří nerozlučně dohromady. Pěstování této rostlinky je navíc pro zemi životně důležité. Vždyť export této komodity tvoří až čtvrtinu příjmů z celkového vývozu země. Srí Lanka je tak hned po Indii největším vývozcem čaje na světě. Jeho pěstování zde ale zároveň navždy pozměnilo ráz krajiny. Pohledy na kopce zeleného ostrova tu a tam v pásech protkané čajovými plantážemi mají však bezesporu obrovské kouzlo.
Jak lidstvo objevilo čaj...
Lístky čajovníku byly objeveny již kolem třetího tisíciletí před naším letopočtem. Úplnou náhodou tehdy čínský císař Shen Nung při svých cestách říší přišel na zázračné vlastnosti čajovníkových lístků. Podle legendy seděl císař u ohniště, kde se v kotlíku vařila voda. Vítr zavál z okolních keříků do kotlíku pár lístků. Když je císař chtěl vylovit, omámila ho kouzelná vůně. Panovník vodu ochutnal a byl nadšen. Osvěžující nápoj lahodné chuti pojmenoval "te". Od té doby až dodnes celý svět každodenně opakuje skoro tentýž rituál starověkého čínského císaře.
Zrod proslulého Ceylonského čaje
Čaj byl tedy nejprve oblíbeným nápojem Číňanů. Podle další legendy buddhistický mnich Eisei propašoval semínka čajovníku a s nimi i celou tradici přípravy čaje do Japonska. Až v 16. století se dostal čaj také do Evropy. Čajové plantáže se přitom začaly na Srí Lance zakládat až v 19. století. Do té doby byl totiž ostrov Ceylon zasvěcen produkci kávy. Té se zde ale moc nedařilo. Kávové plantáže navíc napadla houba Hemileia Vastatrix a plantážníci se tehdy rozhodli přejít na pěstování čaje. První vyrostla v oblasti Loolecondera. Přijel sem dokonce velký odborník na čaj James Taylor, který si vzal první osévání a produkci čaje na starost. Ceylonský čaj se osvědčil. Dobře se prodával na londýnské čajové burze. Tak začala éra Ceylonského čaje.
Není čaj jako čaj
Ceylonský čaj je čajem černým s jemnou citrusovou příchutí. Podle nadmořské výšky, ve které je čajovník pěstován, rozlišujeme čaje tří druhů. Nejkvalitnější je high-grown. Ten roste v největších nadmořských výškách, kde keře rostou pomaleji a jejich aroma je tak výraznější. Ve výškách do 600 metrů roste low-grown. Tento je považován za silnější. Zlatým středem mezi těmito dvěma typy je midl-grown. Všechny tři se míchají v různých poměrech tak, aby měl čaj patřičné aroma a sílu. Čajové plantáže zabírají značnou část zeleného ostrova, neváhejte proto a zůčastněte se jakékoliv sklizně. Bude vám nezapomenutelným zážitkem.
Poslat nový komentář