Rozmanité lyžování v Les Menuires
Jste milovníky zimních sportů a rádi zkoušíte stále nové věci? Francouzské lyžařské středisko Les Menuires pro vás bude tou správnou volbou! Čeká na vás až 600 kilometrů sjezdovek a nádherná savojská příroda a kultura. Aby toho nebylo málo, můžete sem zajet i na letní dovolenou!
Čtyři údolí
Lyžařské středisko Les Menuires leží v údolí Belleville a je součástí největší lyžařské oblasti světa Tří údolí (3 Vallées). Leží pod výše situovaným střediskem Val Thorens ve výšce 1850 metrů. Díky své poloze jsou v Les Menuires příznivější povětrnostní podmínky a lyžovat tu můžete, díky propracovanému systému zasněžování, až do pozdních jarních dnů. Oblast Třech údolí se skládá s nejvzdálenějšího Courchevelu, uprostřed ležícího Méribelu a již zmíněného Les Menuires a Val Thorens. Nejvyšším bodem je Pointe du Bouchet sahající do neuvěřitelných 3420 metrů, na jehož vrchol vás doveze lanovka Bouchet. Nenechte si ujít návštěvu vrcholu Pointe de la Masse, ze kterého je nezapomenutelný výhled na údolí Belleville a Maurienne. Za slunečných a jasných dnů je ze střediska, nejlépe z Courchevelu, vidět i samotný Mont Blanc.
Tipy na sjezdovky
Ve středisku se nachází mnoho krásných sjezdovek. Zkušenějším a náročnějším lyžařům bych doporučila sjezdovky v oblasti La Masse, kde jsou během celé sezóny dobré sněhové podmínky. V této části areálu jsou zároveň rozsáhlé oblasti pro freerideové lyžování mimo sjezdovku. Dlouhou jízdu si můžete užít na sjezdovce Jérusalem, Combe de Vallon, či Campagnol. Kvalita sjezdovek však záleží především na počasí. V jarních měsících jsou níže položená místa v odpoledních hodinách těžko sjízdná díky rozbředlému sněhu. Les Menuires disponuje jen malým snowparkem v Reberty 2000. Snowboardisti tak ocení hlavně snowpark ve Val Thorens a Méribelu. Ve Val Thorens se nachází také boarder-crossová dráha.
Savojské speciality
Při návštěvě savojských Alp byste si neměli nechat ujít ochutnávku místních specialit. Většina restaurací v Les Menuires savojské speciality nabízí a objednat si můžete i celé savojské menu. Tradiční specialitou je Tartiflette připravovaný z místního sýru Reblochon. V nabídce jsou také známé Fondue a Raclette. Všechny pokrmy jsou opravdu hutné a člověka rychle zasytí. Tradiční francouzskou večeři si proto musí člověk užívat a vychutnávat pomalu. Často se tak protáhne až do pozdních večerních hodin. Po hlavním chodu následuje ještě dezert. Většinou se jedná o koláč nebo krém s ovocem. Lahodné jsou především zmrzliny, kdy máte na výběr mezi smetanovými a „vodovými“ (sorbety). Celé posezení je zakončeno typickým alpským likérem Génépi, který podporuje trávení a je tedy skvělou tečkou za dlouhým večerem. Likér je vyráběn z bylin a chutí by se dal přirovnat k naší Becherovce, či Jägermeisteru.
Poslat nový komentář